dijous, 13 de desembre del 2012

PER UNA ESCOLA PÚBLICA I DE QUALITAT

Front a les retallades i la LOMQE
DEFENSEM L’ESCOLA PÚBLICA I EN VALENCIÀ

              La Plataforma en defensa de l´Ensenyament Públic manifesta el seu rebuig a l’avantprojecte de llei educativa del ministre Wert i a la greu situació actual de retallades i desmantellament que està patint l´educació com servei públic fonamental.


 Aquest atac contra els drets socials, de ciutadania i educatius desmantella el servei públic que hem anat construint des de l’inici de la democràcia i ens torna enrere a l’escola franquista.

La ideologia sobre la que es construeix l’avantprojecte de llei de Wert i les retallades neoliberals atenten contra les condicions de vida i les conquestes socials de la classe treballadora i contra els drets lingüístics del valencià.


Rebutgem que cada nou govern porte una nova llei d´educació que no compta amb el consens dels diferents sectors socials, que naix amb una clara ideologia neoliberal, reaccionària, segregadora i que desestabilitza a les comunitats educatives.

Així mateix no ha tingut ni informe previ de situació ni debat ni participació real de la comunitat educativa i suposarà la pèrdua de possibilitat de participació de la comunitat educativa en les decisions pedagògiques i organitzatives dels centres educatius. En canvi sí ha estat consensuada, i d’amagades, amb l’església catòlica, perquè la religió tinga gran presència a les aules atentant contra una educació laica.

Està portant-se a terme de manera imposada, sense escoltar, precipitadament i ens portarà a temps passats, tornant a cometre errades importants com ara la revàlida o la desaparició dels programes òptims d’ensenyament com és la immersió lingüística en valencià; models educatius de sobra superats en el franquisme.


No es basa en cap precepte pedagògic sinó que més aviat els infringeix tots.

Provocarà una confrontació política entorn l’educació.

Empitjorarà la qualitat de l’educació i transformarà la formació integral i compensadora de desigualtats socials en una cursa d’obstacles i de proves memorístiques.

Serà una altre embat destinat a l’empobriment de l’escola pública.

Atempta contra els drets lingüístics de la ciutadania en impossibilitar el disseny de programes en valencià i impedeix el disseny lingüístic de cada centre educatiu per part de la seua comunitat educativa.

Instaura un model educatiu que prima la competitivitat, la selecció i segregació social i que eludeix el paper de l’estat i l’educació com a compensadora de desigualtats i garant de l’accés a l’educació.


Limita els drets del professorat i la qualitat de l’atenció educativa amb l’increment de ràtios, hores lectives i la pèrdua de drets laborals..


Pel que respecta a les retallades i desmantellament de l’escola pública:


 - Denunciem l´eliminació de tot tipus d´ajudes a l´alumnat i a les famílies en aquests temps tan difícils de crisi asfixiant, l´increment de taxes universitàries, la reducció de beques de llibres i l´impagament de les beques del curs anterior, les beques de menjador escolar, beques de transport escolar, la consolidació dels barracons escolars i l’aprovació d’un Decret sobre plurilingüisme que margina el valencià, que atempten contra el principi de gratuïtat de l´ensenyament contingut en la Constitució Espanyola i que garanteix la igualtat d´oportunitats per a tots els alumnes sense excepció.

Al País Valencià l´augment innecessari de dies per a obtenir professorat substitut per a les baixes; l´augment del nombre d´hores lectives als docents que no dedicaran a altres activitats necessàries; l´augment de ràtios i la corresponent supressió de grups en tots els nivells; la pèrdua d’un gran nombre de places docents; la contractació de becaris mileuristes d´anglès; la supressió de grups de compensatòria, acollida, diversificació i desdoblaments i les retallades salarials estan convertint a l´educació pública en un servei assistencial lluny de dotar-la de qualitat.


-El desmantellament de l´escola pública és una realitat a l’àmbit estatal i al nostre País. La desviació de fons públics a entitats privades deixa sense el finançament que li correspon a l´educació pública i la converteix en precària, mentrestant els nostres governants cerquen la manera de construir escoles privades al·legant l´enganyosa llibertat d´elecció dels pares.

Estem, per tant, davant l’agressió més forta contra l’escola pública i contra el valencià a la nostra recent història democràtica.


 
Cal aturar aquesta llei i aquestes retallades i per això exigim:


-La dimissió del Ministre Wert -La retirada de l´avantprojecte de la LOMCE


-La paralització de les retallades i del desmantellament de l´escola pública


-L´obertura d´un procés de diàleg amb tots els sectors de la comunitat educativa per a fer front a l’actual crisi econòmica amb un enfortiment de l’educació entesa com un servei públic essencial i una aposta necessària per eixir de la crisi.


La Plataforma fa una crida a tota la societat a mantindre les mobilitzacions i la lluita fins tombar aquesta llei i aturar les retallades.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada